Carl Larsson, leven en werken
Velen hebben reeds kennis gemaakt met de Zweedse schilder Carl Larsson (1853-1919). De beeldende kunstenaar die tijdens zijn werkzame leven zijn gezin, echtgenote en acht kinderen tot zijn onderwerp maakte. Deze 'gelukkige mensen' zoals Carl Larsson zichzelf en zijn gezin typeerde, fascineert ons nog steeds. In zijn werk, zowel in zijn schilderijen als in zijn teksten, geeft hij ons zijn filosofie mee: het liefhebben van kinderen, de mensheid in het algemeen en de natuur. Hij doet dit met een levenswijsheid die sterk onder invloed stond van de filosofen Emerson en Ruskin. Het is juist die onbevangenheid van het geluk binnen het gezin, de verbondenheid met de natuur en het huisje op het platteland dat ons nog steeds in de greep houdt. Het is de gedachte aan een ongeschonden wereld waar iedereen van droomt en dat zo prachtig gevisualiseerd wordt in zijn werk. Daarom deze blog over zijn leven en werken.
donderdag 13 november 2014
Een Carl Larssonblog voor liefhebbers
Als liefhebber van de Zweedse schilder Carl Larsson heb ik een blog geopend in de veronderstelling dat ik daar een groot aantal lezers mee zal plezieren. Ik heb ontdekt dat de 'fans'zich over de hele wereld bevinden. Om ook deze mensen te bereiken, heb ik er enorm zin in om er iets moois van te maken. Welke liefhebber is er niet op zoek naar zijn prachtige boeken die veelal in antiquariaten zijn te vinden. Zelf vind ik het altijd weer een feestje wanneer ik weer een mooie uitgave op de kop heb getikt. Op bovenstaande collage zijn woonhuis in Sundborn, dat inmiddels als museum in gebruik is. De foto's zijn van mede-blogger Willy (zie hiervoor op http://hejtjorven.blogspot.nl)
De Zweedse schilder Carl Larsson leefde van 1853 tot 1919. Tijdens zijn werkzame leven maakte hij zijn gezin, echtgenote Karin en acht kinderen, tot zijn onderwerp. Carl en Karin Larsson leerde elkaar kennen in de kunstenaarskolonie in Grèz-par-Nemours in Frankrijk. Ook zijn vrouw Karin was kunstenaar. Haar meest creatieve periode op het gebied van textiele werkvormen was tussen 1900 en 1910. De twee echtelieden werkten innig samen, zeker waar het hun bijzondere interieur betrof. Haar individualiteit werd vooral tot uitdrukking gebracht met het tapijt weefgetouw.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Hej Marja, fijn dat je het Carl en Karin blog nieuw leven hebt ingeblazen. Het linkje naar weblog bestaat niet meer, het is inmiddels www.hejtjorven.blogspot.nl
BeantwoordenVerwijderenGroetjes,
Carl en Karin zijn ook te vinden op facebook,
BeantwoordenVerwijderenEr wordt hier geopperd dat veel van de afbeeldingen in scène zouden zijn gezet. Ik vermoed dat het anders is geweest. Carl Larsson heeft, voordat hij werkzaam was als kunstenaar, lang op een foto-atelier gewerkt. Hij had dus zeer waarschijnlijk een foto-camera en hij en zijn vrouw Karin konden foto's maken van familieleden en de gebeurtenissen in en rond hun huis. Ook de episcoop, een apparaat om platte afbeeldingen te projecteren op doek of muur, was al uitgevonden. Ik vermoed dan ook, dat Larsson van beide apparaten gebruik heeft gemaakt. Zijn werk in té nauwkeurig en té realistisch en té perfect om uit de vrije hand en direct naar model gemaakt te zijn. Ronduit gezegd: hij en zijn vrouw maakten foto's en die foto's werden geprojecteerd op papier of doek. Eigenlijk niks mis mee ( veel andere kunstenaars waaronder Breitner maakten van die techniek gebruik) , want zijn zeer herkenbare stijl blijft onnavolgbaar. Ook een film-camera bezat de familie. Er zijn diverse filmpjes met beelden van de familie Larsson bewaard gebleven.
BeantwoordenVerwijderenToevoeging: niet al het werk van Carl Larsson zal met gebruik van camera en episcoop tot stand zijn gekomen, maar naar mijn mening het merendeel wel. Aanbevolen nog het fraaie boek Carl en Karin Larsson, creators of the swedish style (1997 Bulfinch Press Book) . Met zeer veel afbeeldingen van werk van zowel Carl als Karin Larsson. Ook het autobiografische Jag, of voor de meeste Nederlanders het makkelijker leesbare duitse Ich Carl Larsson/ Langewiesche- Königstein, met eveneens zeer veel afbeeldingen beveel ik van harte aan. Ik ben een bewonderaar van Carl en Karin Larsson sinds 1974 toen ik bij toeval (?) op een boek van Carl Larsson stuitte en meteen verrukt was van zijn werk. Ik ben tevens in het trotse bezit van een handgeschreven en gemonogrammeerde brief van C.L. en enkele originele etsen.Fijn dat dit blog er is & vriendelijke groet!
BeantwoordenVerwijderen