Carl Larsson, leven en werken

Velen hebben reeds kennis gemaakt met de Zweedse schilder Carl Larsson (1853-1919). De beeldende kunstenaar die tijdens zijn werkzame leven zijn gezin, echtgenote en acht kinderen tot zijn onderwerp maakte. Deze 'gelukkige mensen' zoals Carl Larsson zichzelf en zijn gezin typeerde, fascineert ons nog steeds. In zijn werk, zowel in zijn schilderijen als in zijn teksten, geeft hij ons zijn filosofie mee: het liefhebben van kinderen, de mensheid in het algemeen en de natuur. Hij doet dit met een levenswijsheid die sterk onder invloed stond van de filosofen Emerson en Ruskin. Het is juist die onbevangenheid van het geluk binnen het gezin, de verbondenheid met de natuur en het huisje op het platteland dat ons nog steeds in de greep houdt. Het is de gedachte aan een ongeschonden wereld waar iedereen van droomt en dat zo prachtig gevisualiseerd wordt in zijn werk. Daarom deze blog over zijn leven en werken.

zaterdag 15 november 2014

Sneeuw in de omgeving van Sundborn


Hoewel wij deze winter de sneeuw nog niet hebben gezien, deze keer toch maar wat winterplaatjes uit de omgeving van Sundborn. Hier zien we de kleine Brita met de varchtslee in de weer. Zij bevindt zich op het erf van de boerderij. Op de achtergrond enkele schuren en het washuis die Larsson in de loop der tijd kocht. Een koud winterzonnetjes beschijnt het geheel. De kinderen vermaakten zich uitstekend tijdens de lange Zweedse winters. Deze aquarel uit omstreeks 1900 bevindt zich in het National Museum in Stockholm.


'Lilla Hyttnäs' of wel Huize Zonnegloren, de woning van de familie Larsson in de sneeuw. Rechts het voormalig atelier en links het nieuwe, aanvankelijke vrijstaande atelier dat door een zijvleugel met het woonhuis werd verbonden.


Vanaf het moment dat Carl Larsson de boerderij kocht was de familie zelfvoorzienend, waarbij ook de kinderen een taak hadden bij alle voorkomende werkzaamheden. Ook het slachten van het varken was een van de zaken die veel voorkwamen. De plaatselijke slager nam deze taak op zich.

1 opmerking: